Kuchnia egipska

Egipska kuchnia inspirowana jest kuchnią turecką, grecką i arabską. Typowe dla tego kraju pożywienie składa się z dużej ilości ryżu, do którego dodaje się gotowane i zaprawiane olejem warzywa lub mięso. 

Większość potraw bogato przyprawiana jest czosnkiem, kminkiem, koperkiem lub miętą, a także sól, pieprz, cebula i masło to jedne z głównych egipskich składników. Choć kuchnia egipska jest uznawana za dość ciężką, a odwiedzających państwo faraonów turystów ostrzega się przed dziwacznymi i czasem trudnymi do zniesienia dla europejczyków smakami, to jednak niewątpliwie warto zapoznać się z tą oryginalną kuchnią i spróbować choćby kilku potraw.

Egipcjanie jedzą w ciągu dnia śniadanie, lunch i obiad a sztućców używają tylko w ostateczności np. do zup. Na stole zawsze gości egipski chleb, który Egipcjanie rwą na kawałki i tworzą z niego tzw. „kocie uszka”, następnie wypełniane jedzeniem.

Śniadanie i lunch

Na śniadanie i lunch Egipcjanie jadają najczęściej zieloną zupę z przypominającej nasz szpinak rośliny moloheja oraz tzw. mahszi. Mahszi jest to coś w rodzaju naszych gołąbków, czyli odpowiednio przyrządzony ryż z mięsem wołowym, cebulą, pietruszką i ziołami, zawinięty w liście winogron (mahszi kromb) lub kapusty (mahszi kromb) i nadziewany we wcześniej wydrążoną cukinię (mahszi kusa), pomidora (mahszi tomatom) czy bakłażana (mahszi bitengen), a później zapiekany. Mashi jest smaczne i zdrowe, ale traci smak po wystygnięciu i dlatego powinno się je jeść od razu po zrobieniu.

Oprócz tego o poranku mieszkańcy Egiptu zajadają się także taameją, czyli jakby kotletami mielonym sporządzonymi z fasoli i przypraw, a nie mięsa, włożonymi nieraz do połówek chleba i tworzącymi razem w ten sposób kanapki. Taameja często robiona jest także z mielonych nasion ciecierzycy i przypraw, które są smażone w cieście i wkładane właśnie w chleb razem z sałatką i tahina.

Nieraz na egipskim stole możemy znaleźć również zwykłe jajka sadzone i sałatki, a jednym z głównych dań jest foul, czyli zmielony i specjalnie przydządzony na tłuszczu bób, zwykle włożony w kawałek chleba shammy (podobnego do pity). Zarówno taameję jak i foul można łatwo kupić w egipskich restauracjach, gdzie sprzedawane są ich najróżniejsze odmiany. Znajdziemy tam te potrawy serwowane z jajkiem, czosnkiem, masłem, mięsem mielonym lub wędzonym (basturmą), a do taameji nieraz dostaniemy dodatkowo jasnoróżowe warzywne pikle zwane torshi. Ceny nie są wysokie i wynoszą ok. 50 pt za taameję i 35-60 pt za foul.

Nie tylko na śniadanie, ale także w postaci np. przekąski podczas dnia, Egipcjanie spożywają najrozmaitsze pasty z chlebem. Jeśli chodzi o pieczywo, to dość znacznie różni się ono od tego spotykanego u nas. Każdy chleb w Egipcie nazywa się aish, z dodawanym do nazwy czasem jakimś drugim członem. Najłatwiej można kupić aish baladi, czyli okrągły i płaski chleb wielkości talerza o niewyszukanym smaku i przypominający fakturą gąbkę. Inny rodzaj chleba to np. aish fransawi, czyli chleb francuski, podobny do europejskich bułek.

Do chleba często używa się sosu sezamowego, tahina, często doprawianego czosnkiem i sokiem z limonki, oraz pasty babaganuk. Babaganuk to odmiana tahiny, zrobiona z mielonego bakłażana z czosnkiem i nieraz z natką pietruszki.

Obiad

Obiad to przede wszystkim mięso z różnymi dodatkami, sałatkami i chlebem. Na stołach najczęściej znaleźć możemy przysmażanego na ruszcie kurczaka (firekh) lub nadziewanego ryżem i przyprawami gołębia. Gołąb, hamam, nieraz serwowany jest w restauracjach w postaci gulaszu z cebulą, pomidorami, ryżem lub drobno mieloną pszenicą.

Niewątpliwie jednak najpopularniejszym daniem jest w Egipcie kofta i kebab, czyli pieczone na rożnie lub grillu mięsa. Kofta to przede wszystkim mięso mielone, a kebab głównie jagnięce, podawane z pietruszką lub smażonymi pomidorami i cebulą, a nieraz także z chlebem, sałatką i pastą sezamową.

W Aleksandrii, największym porcie Egiptu, znajdziemy z kolei mnóstwo pysznych potraw rybnych, które choć nie są szczególnie wyszukane, dostarczają bardzo przyjemnych doznań smakowych.

Oprócz mięs Egipcjanie jadają na obiad także zupy, np. moloheja czy tzw. ads, czyli gęsta zupa fasolowa, oraz smażone z czosnkiem bakłażany i pomidory, warzywa w sosie pomidorowym, różne potrawy z makaronem (makarona beszamel – lasagne z mielonym mięsem w sosie beszamel) oraz spożywane także na śniadanie i jako przekąski pasty tahina i babaganuk. Dla wegetarian szczególnie polecaną potrawą jest musaga, czyli mieszanka bakłażanów, pomidorów, czosnku, oleju i przypraw, zapiekana w piekarniku.

Dobrym pomysłem na obiad na mieście może być również fiteer, będący rodzajem pizzy na miękkim cieście. W większości restauracji zwanych fatatri można obserwować jak powstaje nasza potrawa, jak ciasto jest zagniatane i wałkowane, i możemy wskazać kucharzowi, których składników nadzienia ma użyć. Do wyboru mamy jajka, ser, pomidora, mięso, które jednak jest niesmaczne i lepiej go unikać, oraz różne inne warzywa. Nadzienie jest wkładane do wnętrza ciasta lub na jego wierzchu, może być słodkie lub pikantne